Ankerlogo
Vaarregels
Informatie

Net als op de weg moeten we ons op het water aan diverse verkeersregels houden: de vaarregels. Wat die regels zijn is, net als in het gewone verkeer, soms lastig. Om ons daarbij te helpen is er een link naar het document met vaarregels dat we mogen delen van de auteur: Vaarregels. Onderaan de pagina staat ook een document dat geprint kan worden. Voor eigen gebruik mag dit boek gedownload en gebruikt worden. Hou er wel rekening mee dat dit een zogenaamd levend document is; het wordt nog steeds bijgewerkt. Er zullen daarom nog steeds nieuwe versies verschijnen.

Kanoën en verkeersregels

Kanoërs en andere “door spierkracht voortbewogen schepen” varen vaak op wateren waar ook andere schepen varen, zowel grote als kleine schepen, beroepsvaart en recreatievaart. Vanwege al dat waterverkeer gelden er ook op het water verkeersregels.

Tot op heden hoor ik nog geregeld veel verschillende (ook niet meer geldende) regels genoemd worden, zowel door mede-vaarders als door tochtleiders.

Handzaam boekje

Ik ben van mening dat iedere vaarder vrij eenvoudig de juridisch juiste verkeersregels moet kunnen vinden en eigenlijk ook een zekere basiskennis daarvan moet hebben.

Daarom heb ik daarover een beknopt boekwerkje geschreven, met enige uitleg bij sommige onderwerpen. Vanwege relevante wetswijzigingen heb ik, na de 1e uitgave in 2012, het boekje meerdere keren ge-update in een aangepaste versie.

De titel van het boekje luid:

 

Kano-Vaarregels in Nederland,

Het heeft het formaat A5 en telde in 2020 zo’n 36 blz.

Het woordgebruik is gericht op kanoërs, maar de regels gelden voor alle “door spierkracht voortbewogen schepen” dus ook voor een: roeiboot, sup, waterfiets en drakenboot.

Omdat 2022 het 10e jaar is dat het boekje bestaat, is er nu een “jubileumeditie” met enkele nieuwe onderwerpen beschikbaar.

Daarin ook een uitgebreidere uitleg over Goed Zeemanschap.

De jubileumeditie telt zo’n 43 blz.

In zoveel mogelijk begrijpelijke taal, staan onder andere beschreven de regels over de onderwerpen:

 – Juridische verantwoordelijkheid en de Schipper

 – Vaarregels en Verzekeringen

A. Vaarregels (o.a. Voorrang, In RPR: klein wijkt voor groot, In BPR: klein wijkt niet altijd voor groot, Voordeel voor “stuurboordzijde-vaarder”,

              Regels in een engte, Koers kruisen, Wanneer wijkt een motorschip voor een “spierkrachtschip” of voor een zeilschip of andersom e.d.)

        Goed Zeemanschap

        Benamingen scheepsbewegingen t.o.v. elkaar

        Bruggen

        Sluizen

        Slecht Zicht

        Radar

        Marifoon

        Dode Hoek

B. Bijzondere Bepalingen van Hoofdstuk 9

        Stuurboordswal-plicht

        Radarreflector

C. Bijzondere Bepalingen van Hoofdstuk 10

D. Scheepsverlichting (Navigatieverlichting)

E. Geluidsseinen

        Toeterplicht

F. Varen in een groep

Nieuw bij de jubileumeditie is dat dit een zgn. “slimme versie” is. Als je in de nieuwe digitale versie, in de “Inhoudsopgave”, met de cursor op een onderwerpregel gaat staan en vervolgens daarop “klikt” (CTRL + klik), komt het betreffende onderwerp in beeld, zonder er naartoe te moeten scrollen. Ik hoop hiermee het gebruik te vereenvoudigen.

Als er wetswijzigingen zijn die van belang zijn voor genoemde categorieën watersporters, dan pas ik het boekje daarop aan en maak een ge-update versie.

Het boekje is vrij beschikbaar voor “eigen gebruik, uitgezonderd commerciële publicatie/verspreiding”. Daarom is een “Copyright” opgenomen.

Aanvankelijk was het boekje te vinden en te downloaden via de website van KV-Lekko, maar daar worden sinds 2018 geen ge-update versies meer verwerkt.

Sinds 1 juli 2020 kan informatie over het boekje gevonden worden op Facebook-pagina: Kano-Vaarregels.

Op die pagina worden ook geregeld bepaalde onderwerpen nader toegelicht, of antwoorden gegeven op vraagstukken.

Het kan ook aangevraagd worden via het e-mailadres dat in het boekje staat (blz. 2).

Via dat e-mailadres kunnen ook vragen gesteld worden over de beschreven (of ontbrekende verkeersgerelateerde) onderwerpen.

Als er mensen zijn die op de hoogte willen blijven van de ge-update versies, dan is het mogelijk om die gratis automatisch te ontvangen. Daartoe moet men dan een mailtje sturen naar het e-mailadres van Kano-Vaarregels met het verzoek. Die gegevens neem ik dan op in een “BCC mailinglist” voor de verspreiding van een nieuwe versie.

Mensen die suggesties/wensen hebben voor uitleg van aanvullende juridische onderwerpen (bijv. BPR of RPR artikelen) nodig ik uit om die aan mij kenbaar te maken.

Dat kan via het e-mailadres van Kano-Vaarregels, te vinden in het boekje op blz. 2.

Als er een duidelijke behoefte blijkt te bestaan dan verwerk ik die uitleg in een volgende update.

Arend Aalbrecht

 

Naar Jubileum-/Downloadversie 2022-01 (.Doc) : “Kano-Vaarregels In Nederland” (Formaat A5)
Naar Jubileum-/Downloadversie 2022-01 (.Pdf)  : “Kano-Vaarregels In Nederland” (Formaat A5)